Українська версія сайту

14 грудня – день вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильскій АЕС. Пам’ятаємо. Шануємо. Вклоняємось

11-12-2014

За роки, що минули, ми всі пройшли складний шлях усвідомлення і переосмислення   величезного комплексу проблем, який пов’язаний з використанням високих і, нерідко, небезпечних технологій. Незмінним залишається лише одне – найглибша повага до людей, які закрили собою світ від атомного лиха, що вирвалося зі зруйнованого четвертого блоку ЧАЕС.

Вшановуючи учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, ми віддаємо данину пошани всім ліквідаторам аварії, які, рятуючи   українців, а також народи інших країн від ядерної небезпеки, жертвували найдорожчим – своїм здоров’ям і життям. Хай залишиться у минулому й ніколи не повториться жах чорнобильської катастрофи. А пам’ять про ті події навчить нас цінувати мир, спокій і процвітання.

Напередодні  дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на чорнобильській АЕС курсанти 31 навчальної групи факультету підготовки фахівців для підрозділів міліції громадської безпеки навчально-наукового інституту підготовки фахівців для підрозділів міліції громадської безпеки і Національної гвардії України НАВС  відвідали Український національний музей “Чорнобиль”, присвячений Чорнобильській катастрофі 1986 року. Музей відкрито 25 квітня 1992 р. за ініціативою Міністерства внутрішніх справ України у спеціально реконструйованому історичному будинку Пожежної каланчі — пам'ятнику архітектури поч. XX ст. В 1996 р. музею надано статус Національного.

Експозиція налічує близько 7 тисяч експонатів — розсекречені документи, карти, фотографії, пам'ятки народної архітектури Полісся, зібрані експедиціями музею у Чорнобильській зоні відчуження. Експозиція розповідає про героїчну, самовіддану працю людей багатьох професій — цивільних і військових — по ліквідації наслідків найбільшої техногенної та радіоекологічної катастрофи сучасності — ядерної аварії на Чорнобильській АЕС; відображає постчорнобильську екологічну ситуацію в Україні.

Унікальні експонати змушують замислитися про найболючіші проблеми сьогодення, серед яких екологічні, соціальні, духовні збитки, заподіяні катастрофою. Численні матеріали свідчать про героїчні дії ліквідаторів, які рятували Землю від страшного лиха, не шкодуючи свого здоров’я і навіть життя. Чимало представлених у музеї документів оприлюднені вперше. Вони допомагають по-новому, ширше осягнути планетарний масштаб Чорнобильської біди, яку слід розцінювати як останнє застереження людству, як останній й найпереконливіший заклик до спільної боротьби за екологічну чистоту планети, пріоритет загальнолюдських цінностей в розвитку світового співтовариства. Чорнобильці вважають 14 грудня своїм святом, вже давно називають цей день Днем ліквідатора.

Схиляємо голови перед тими людьми, хто ціною свого здоров′я добросовісно, з честю виконав завдання по ліквідації наслідків ядерної техногенної катастрофи на Чорнобильській АЕС. Всі , хто втихомирили розбурханий «мирний атом» і огородили світ від його згубного впливу стінами об’єкту «Укриття», – герої, і заслуговують великої любові і пошани.

Бажаємо вам, дорогі ліквідатори, міцного здоров’я й сили на довгі роки.

Хай добро вікує у ваших домівках, а людська повага і визнання крокують поруч з вами.

Провідний науковий співробітник

наукової лабораторії з проблем громадської безпеки НАВС  

підполковник міліції,

куратор 31 навчальної групи О. М. Жук

 
Портал Національної академії внутрішніх справ
X
X