Українська версія сайту

Мандрівка у світ криміналістики

26-10-2016

21 жовтня навчальна аудиторія 31 групи навчально-наукового інституту № 3 на час проведення практичних занять з дисципліни «Криміналістика» на тему «Криміналістичне дослідження слідів» перетворилася на загадкову лабораторію.

Науково-педагогічні працівники кафедри криміналістики та судової медицини: професор кафедри Поліна Антонюк та доцент кафедри Іван Курилін, які проводили практичне заняття, навчили курсантів використовувати розроблені криміналістикою методи та засоби для виявлення, збирання та дослідження слідів рук людини, які є важливим джерелом криміналістично значущої інформації при розслідуванні кримінальних правопорушень.

Сліди рук людини, виявлені на місці вчинення правопорушення, дозволяють не лише ідентифікувати людину, яка їх залишила, але й дають можливість суб’єкту розслідування дослідити механізм злочину, отримати орієнтуючу інформацію про професійні та функціональні навички людини, її анатомічні особливості тощо.

Мандрівка у світ криміналістики

Тож під час практичного заняття раптово «заговорили» всі предмети, що були в навчальній аудиторії: на всіх поверхнях курсанти під керівництвом викладачів, застосовуючи набуті теоретичні знання, виявляли невидимі у звичній ситуації потожирові сліди, залишені пальцями та долонями людей. Спостерігаючи, якими «багатослівними» стають неживі предмети оточуючого світу в результаті застосування криміналістичних знань, курсанти порівнювали себе з казковим Гаррі Поттером, а магнітний пензлик (за допомогою якого виявлялися папілярні візерунки) – з чарівною паличкою.

Мандрівка у світ криміналістики

Під час другої частини практичного заняття курсанти навчилися дактилоскопіювати живих осіб та правильно заповнювати дактилокарту. Досліджуючи власні дактилокарти, курсанти впевнилися, наскільки кожна особа індивідуальна: кожна людина має неповторний папілярний узор на поверхні шкіри долоней, по відображенню якого у сліді, що вона залишає, торкаючись до предметів, можна ідентифікувати людину.

Мандрівка у світ криміналістики

На підтвердження важливості дактилоскопічних досліджень викладачі Антонюк П.Є. та Курилін І.Р. навели багаточисленні приклади з особистої практичної діяльності, коли лише по слідах папілярних візерунків, виявлених на місці події, слідству вдалося встановити особу злочинця та довести її причетність до вчиненого правопорушення.

Мандрівка у світ криміналістики

І хоча під час практичного заняття жодного злочину розкрито не було, курсанти залишали аудиторію з відчуттям задоволення: світ криміналістики відчинив для них свої двері, і все, що вчора було таємницею, сьогодні стало зрозумілим й доступним, а головне – набуті практичні навички зовсім скоро будуть використані під час проходження стажування в практичних підрозділах.

Князєв Юрій, курсант 31 навчальної групи
факультету №1 ННІ №3

 
Портал Національної академії внутрішніх справ
X
X