Українська версія сайту

12-11-2018

8 листопада в ННІ № 3 відбулася зустріч курсантів і студентів з директором Центру досліджень проблем громадянського суспільства, політологом Віталієм Куликом на тему: «Політична культура та її значення для правової системи країни». Зустріч була ініційована викладачами кафедри філософії права та юридичної логіки Ганною Петровою і Тетяною Кумедою, як можливість для здобувачів вищої освіти в процесі опанування філософії й політології поглибити свої знання: поспілкуватися з політологом-практиком і поставити питання щодо аналізу сучасної політичної ситуації в Україні і світі.

Доповідач звернув увагу на загальні тенденції сучасного політичного процесу: зменшення простору державного впливу та ролі державного управлінського менеджменту в цілому, активізації громадськості й прямої участі в управлінні державними справами за допомогою сучасних технологій. При цьому було зазначено, що тоталітаризм у його класичному вигляді відходить у минуле через однозначне відставання у технічному розвитку «закритих» країн. І Китай, і Північна Корея на сьогоднішній день змушені ставати більш відкритими для нових ідей і технологій. Разом із тим, розвиток громадянського суспільства, активна участь громадськості у політичному житті своєї країни не можлива без сформованої правової культури: обізнаність громадян у правах і свободах, готовність відстоювати власну честь і гідність, – без цього громадянське суспільство є недієвим політичним інструментом.

Багато питань стосувалося сучасного політичного життя в Україні: політичних партій, їх можливостей та перспектив змін на запит часу, майбутніх виборів, невиразності політичних стратегій сучасних політичних гравців тощо. Політолог відмітив яскраву особливість сучасного вітчизняного електорату – поєднання у головах виборців різних, часто несумісних ідей та переконань і повна передбачуваність вибору тієї політичної сили, котра буде ці інтереси представляти і реалізовувати. Сучасність вимагає від нас усвідомлення власних інтересів, обізнаності – яким чином ці інтереси можна реалізувати, та розуміння відповідальності перед майбутніми поколіннями за свій вибір. І без цього – смислового ядра політичної культури – правова система країни запитам сучасності відповідати не буде.

Яскрава лекція-бесіда нікого не залишила байдужим, було про що запитати і над чим подумати. Навчальні питання – ідеальна теорія з підручників – оживає і стає нашим повсякденним життям, з його спробами, помилками і звершеннями на шляху до майбутнього. Про це так важливо було почути академістам від аналітика-практика.

Щиро вдячні за приємне і пізнавальне спілкування.

 

Кафедра філософії права та юридичної логіки

 
Портал Національної академії внутрішніх справ
X
X