Українська версія сайту

11-05-2018

11 травня 2018 року, в рамках проведення інформаційних заходів, спрямованих на профілактику вчинення гендерно-обумовленого насильства та гендерної дискримінації, в начально-науковому інституті № 3 Національної академії внутрішніх справ проведений круглий стіл на тему «Сучасний стан імплементації міжнародних стандартів гендерного захисту в Україні».

Модераторами круглого столу виступили: завідувач кафедри конституційного права та прав людини НАВС, доктор юридичних наук, доцент, Богдан Калиновський та професор кафедри криміналістики та судової медицини НАВС, кандидат юридичних наук Поліна Антонюк. Цільову аудиторію склали здобувачі вищої освіти ННІ №3: слухачі магістратури та курсанти другого курсу. В круглому столі також прийняли участь науково-педагогічні працівники кафедри конституційного права та прав людини НАВС Козодой Л.М. та Кульчицька О.В. і заступник директора ННІ № 3 Комаринська Ю.Б.

Організатори заходу ставили за мету проведення аналізу міжнародного та національного досвіду з питань регулювання конфліктів, доступу до правосуддя для жінок і чоловіків, ознайомлення з сучасним станом імплементації міжнародних тандартів в сфері гендерної рівності та захисту в законодавство України.

З метою вдосконалення мовної підготовки та підвищення ефективності сприйняття міжнародної термінології в сфері гендерної політики, а також адаптації її до україномовного середовища під час проведення круглого столу використовувалися методичні матеріали на англійській мові. Такий підхід був позитивно сприйнятий молодіжною аудиторією, а використані терміни набули характеру «хештегів» під час спілкування на круглому столі.

Здобувачів вищої освіти зацікавила порушена проблематика, про що свідчили виступи, дискусії та обговорення. Кожний учасник круглого столу скористався наданою можливістю висловити свою думку щодо сучасних процесів гендерного захисту в Україні та світі. Якщо на початку заходу аудиторія була «ідеологічно» розділена щодо сприйняття гендерних аспектів суспільних відносин, то наприкінці круглого столу всі учасники об’єдналися при проведенні гендерної гри, запропонованій модераторами. Гра дозволила зробити соціологічний «зріз» гендерних стереотипів в освітянському середовищі, яке виступило відображенням сучасного українського суспільства. Результати гри продемонстрували нагальну необхідність чути один одного, з розумінням ставитися до потреб  всіх людей, незважаючи на стать та гендер, а в аспекті цього – важливість суспільного та державного механізмів забезпечення рівності можливостей для всіх членів українського суспільства.

Співробітники бібліотеки ННІ № 3 НАВС підготували для здобувачів вищої освіти презентацію наукових видань, які висвітлюють питання міжнародних стандартів гендерного захисту та розкривають соціально-культурне та стратифікаційне розуміння гендеру, як складного явища.

Учасники круглого столу отримали не лише нові знання, а й натхнення щодо подальшого особистісного, світоглядного та професійного розвитку.

ННІ №3

 
Портал Національної академії внутрішніх справ
X
X